Усі новини

Сільниця на вашому столі та інсульт: у чому зв’язок

Поділитися:

Для нормального функціонування організму потрібна зовсім невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас його надмірна кількість – підвищує артеріальний тиск, що в результаті може спричинити інсульт.

За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я – 12 г на добу замість рекомендованих 5г (близько 1 чайної ложки на добу).

Як мінімізувати споживання солі

-Додавайте небагато солі під час приготування їжі або спробуйте не додавати взагалі, використовуючи натомість спеції (перець, кріп, петрушку, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркуму, майоран, кмин, коріандр, карі, паприку).

-Приберіть з кухонного столу сільницю.

-Зменшіть кількість солоних закусок або оброблених продуктів у своєму раціоні.

-Завжди перевіряйте етикетки продуктів і вибирайте продукти з низьким вмістом натрію.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб ВОЦКПХ МОЗ України Валентина Довжик нагадує, що оброблені харчові продукти – хліб, бутерброди, сосиски та консерви – також містять натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів, які купуєте в супермаркеті. Серцево-судинні захворювання здебільшого є результатом саме нашого  способу життя. Тому зберегти здоров’я серця та судин можна, якщо піклуватися про здоров’я щодня. м

Знайти