Для нормального функціонування організму потрібна зовсім невелика кількість натрію – він відповідає за проведення нервових імпульсів, скорочення та розслаблення м’язів, а також за підтримку належного водно-мінерального балансу в організмі. Водночас його надмірна кількість – підвищує артеріальний тиск, що в результаті може спричинити інсульт.
За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я – 12 г на добу замість рекомендованих 5г (близько 1 чайної ложки на добу).
Як мінімізувати споживання солі
-Додавайте небагато солі під час приготування їжі або спробуйте не додавати взагалі, використовуючи натомість спеції (перець, кріп, петрушку, базилік, орегано, естрагон, розмарин, куркуму, майоран, кмин, коріандр, карі, паприку).
-Приберіть з кухонного столу сільницю.
-Зменшіть кількість солоних закусок або оброблених продуктів у своєму раціоні.
-Завжди перевіряйте етикетки продуктів і вибирайте продукти з низьким вмістом натрію.
Завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб ВОЦКПХ МОЗ України Валентина Довжик нагадує, що оброблені харчові продукти – хліб, бутерброди, сосиски та консерви – також містять натрій. Тому важливо завжди вивчати склад продуктів, які купуєте в супермаркеті. Серцево-судинні захворювання здебільшого є результатом саме нашого способу життя. Тому зберегти здоров’я серця та судин можна, якщо піклуватися про здоров’я щодня. м