Усі новини

Чим небезпечний дефіцит йоду для вашого організму?

Поділитися:

Кожного року 21 жовтня відзначається Всесвітній день йододефіциту, його мета – розповісти населенню про потреби організму в йоді та попередити про наслідки нестачі цього мікроелемента для здоров’я.

Йод – це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. Він природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка. Йод є важливим компонентом гормонів щитоподібної залози тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність, і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони також необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плодів та немовлят.

У ВООЗ раніше назвали безпечну дозу йоду – 1 000 мкг на добу. Та створити надлишок цього мікроелемента в організмі складно, він виводиться із сечею та через кишківник.

Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози.

Які в Україні норми споживання йоду?

Добова потреба в йоді залежить від віку. Так, для дітей і підлітків — 90-150 мкг; дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг; жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама). Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним, жінкам, які годують та дітям.

Як уникнути йододефіциту?

Найпоширеніша стратегія боротьби з йододефіцитом — йодування солі. Також для уникнення йододефіциту варто включити до щоденного раціону такі продукти:

  • білу рибу (минтай, тріску, хек);
  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
  • морську капусту;
  • овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани);
  • фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичину;
  • волоські горіхи.

Для профілактики дефіциту йоду в організмі споживайте йодовану сіль — замініть нею звичайну під час приготування страв щодня. Але пам’ятайте, що кількість доданої солі має не перевищувати 1 ч.л. (10 г) на добу.

Чим загрожує нестача йоду в організмі?

Йод потрібен людині протягом усього життя. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушення інтелектуальних здібностей, розвитку та обміну речовин.

Дефіцит йоду може призвести до розладів функціонування щитоподібної залози: гіпертиреозу (збільшення активності щитоподібної залози) або гіпотиреозу (її недостатньої функції).

Йододефіцитні розлади, які можуть розпочатися ще до народження, ставлять під загрозу психічне і фізичне здоров’я дітей, а найчастіше й саме їхнє виживання. Серйозний дефіцит йоду під час вагітності може призвести до мертвонародження, викиднів та вроджених аномалій, таких як кретинізм – важкої форми розумової недостатності.

Серед наслідків нестачі йоду в організмі: постійна втома, слабкість; збільшення щитоподібної залози; затримка росту та когнітивних здібностей у дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загроза переривання вагітності; рак щитоподібної залози; погіршення пам’яті та слуху; підвищення рівня холестерину; сухість шкіри, втрата її еластичності; порушення роботи кишківника; різкі зміни маси тіла; випадіння волосся.

Симптоми йододефіциту можуть бути різними. Якщо ви маєте подібні ознаки, проконсультуйтеся зі своїм лікарем – у разі потреби він скерує вас на обстеження. У жодному разі не приймайте самостійно йодовмісні препарати без попередньої консультації з лікарем!

Джерело сайт ЦГЗ МОЗ: https://phc.org.ua/news/chim-nebezpechniy-deficit-yodu-dlya-vashogo-organizmu

Знайти