Харчування під час відключення світла
9 грудня 2025
Харчування під час відключення світла
Постійні тривалі відключення електроенергії впливають на наше життя, зокрема на побут і харчування. Без світла складніше готувати, зберігати їжу й підтримувати звичний набір страв. Проте, навіть у таких умовах можна подбати про повноцінне харчування.
Пропонуємо практичні поради – як адаптувати свій раціон під час відключень, які продукти обирати і як подовжити їхній термін зберігання.
Подбайте про набір продуктів, які не потребують зберігання в холодильнику. Це, зокрема, хлібці, цільнозерновий лаваш, олія, консерви (горошок, кукурудза, квасоля, риба), горіхи, сухофрукти, овочі та фрукти, крупи (гречка, рис, булгур, вівсянка). З цього набору можна скласти повноцінний прийом їжі.
Не готуйте одразу багато їжі наперед, краще готуйте просту їжу. А саме: варені яйця, овочі та фрукти, бутерброди з цільнозернового хліба, запечені або тушковані овочі, запечене м’ясо/рибу, відварені крупи/картоплю. Щоб зеконоити ресурси, замочуйте крупи заздалегідь – так вони швидше готуються і зберігають свою користь.
Коли є електроенергія:
- Максимально знизьте температуру в холодильнику
- Підготуйте термосумку, щоб зберігати продукти свіжими
- Розділіть готові страви на порції та заморозьте
- Налийте в термос гарячу воду, щоб приготувати пізніше чай чи швидкі страви.
Розділіть продукти
Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.
Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими, коли нема електропостачання. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера – до 48.
Сформуйте запас льоду
Тримайте кілька пакетів/пластикових пляшок із льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод під час відключення електроенергії.
Спосіб заповнення холодильника та морозильної камери
Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку – щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
Щоб не завдати шкоди здоров’ю, споживаючи продукти, які зберігалися в умовах відключення електроенергії, пам’ятайте:
- Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.
- Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.
- Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.