Усі новини

Комунікаційні заходи з профілактики ботулізму на місцевому ринку Шацької громади

Поділитися:

З приходом теплих днів багато хто планує пікніки, відпочинок на природі чи подорожі. Проте варто бути особливо обачними з продуктами домашнього виробництва — домашніми паштетами, вʼяленою рибою, мʼясом й консервацією.

Цими днями фахівцями Любомльського відділення Центру на місцевому ринку Шацької громади проведено комунікаційні заходи з профілактики ботулізму. Також розповсюджена література щодо профілактики кишкових інфекцій в цілому та ботулізму зокрема.

Довідка. Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно    приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована чи «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.

Закликаємо волинян ретельно перевіряти їжу, котру купуєте на ринках і плануєте їсти самі та в компанії. Уникайте покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися у вас вдома, наприклад, домашні консерви.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

-порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

-сильно виражена сухість у роті;

-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

-підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

-запаморочення;

-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

-ураження м’язів шиї та кінцівок.

У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.

Нагадуємо! На Волині у 2025 зареєстровано 1 випадок ботулізму і чекаємо остаточного підтвердження діагнозу, щодо другого випадку.

Минулого року їх було три, всі постраждалі отруїлися домашньою консервацією.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!

У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.

За матеріалами ЦГЗ МОЗ: https://www.facebook.com/phc.org.ua

Знайти