Цими днями фахівцями Любомльського відділення Центру на місцевому ринку проведено комунікаційні заходи з профілактики ботулізму. Також розповсюджена література щодо профілактики кишкових інфекцій в цілому та ботулізму зокрема.
Довідка. Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована чи «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.
Закликаємо волинян ретельно перевіряти їжу, котру купуєте на ринках і плануєте їсти самі та в компанії. Уникайте покупок вʼяленої риби на стихійних ринках, не споживайте продукти, що мають давній термін чи неналежно зберігалися у вас вдома, наприклад, домашні консерви.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
-порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
-сильно виражена сухість у роті;
-важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
-підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
-запаморочення;
-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
-ураження м’язів шиї та кінцівок.
У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.
На Волині у 2025 році випадків ботулізму не зареєстровано. Минулого року їх було три, всі постраждалі отруїлися домашньою консервацією.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!
За матеріалами ЦГЗ МОЗ: https://www.facebook.com/phc.org.ua