Усі новини

Комунікація на Любешівському ринку для профілактики гострих кишкових інфекцій

Профілактика гострих кишкових інфекцій (ГКІ) – одна з ключових тем комунікації фахівців нашого центру з волинянами влітку. Адже цієї пори року значно зростає ризик захворіти на гострі кишкові інфекції. Цьому сприяє тепла погода, коли збудники ГКІ розмножуються інтенсивніше.

В організм людини вони можуть потрапити з брудних рук і предметів побуту, через вживання забрудненої води та їжі, зіпсованих продуктів, а також  через порушення технології приготування їжі. Найчастіше джерелом інфекції є сирі продукти тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немиті/погано помиті фрукти й овочі.

Щоб уникнути кишкових інфекцій та харчових отруєнь влітку, не нашкодити собі та іншим, фахівці Любешівського відділення установи провели комунікаційні заходи на території місцевого ринку. З його працівниками і відвідувачами вони спілкувалися про дотримання належного температурного режиму для зберігання харчових продуктів, їх терміни придатності, відокремлення сирої та готової їжі. Колеги наголошували, що запобігти небезпечним захворюванням допоможуть дотримання правил гігієни та прискіпливий підхід до вибору та зберігання продуктів і готових страв. Під час заходів фахівці роздали інформаційні матеріали.

 

Довідково: Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. До цієї групи належать, зокрема, сальмонельоз, ротавірус, дизентерія, гепатит А, холера. Вони можуть спричинити серйозні ускладнення, особливо у дітей, людей старшого віку та з хронічними хворобами.

Симптоми ГКІ: нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів,  слабкість, пересихання слизових оболонок. При появі хоча б кількох з перелічених симптомів потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря.

Основні правила профілактики ГКІ:

  • дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та харчові продукти;
  • не споживати їжу, що зберігалася з порушенням умов зберігання;
  • мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Дбайте про своє здоров’я!

Поділитися:
Знайти