Комунікуємо для профілактики кишкових інфекцій
5 червня 2024Літня спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. Вони розвиваються дуже швидко і можуть бути дуже небезпечними.
Сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, ротавірус, холера, а також ботулізм – ці та інші небезпечні хвороби і стани об’єднує те, що до організму людини збудники – бактерії та віруси – найчастіше, потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, зараженою водою, через брудні руки і предмети побуту. Збудники кишкових інфекцій, передусім, містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Уникнути небезпечних захворювань допоможуть елементарні правила гігієни та прискіпливий підхід до вибору та зберігання продуктів і готових страв.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій фахівці Любешівського відділення центру провели комунікаційні заходи у закладах торгівлі. З працівниками магазинів “Домашній” і “Хлібний”, що в селищі Любешів, вони спілкувалися про дотримання належного температурного режиму для зберігання харчових продуктів, їх терміни придатності, відокремлення сирої та готової їжі. Йшлося також про вакцинопрофілактику інфекційних захворювань. Під час зустрічей фахівці роздали інформаційні матеріали.
Довідково. Для профілактики кишкових інфекцій ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету, тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, слідкуйте за терміном придатності, продуктів, які ви вживаєте і використовуйте лише безпечну воду з перевірених джерел.
Якщо у вас є бодай найменший сумнів, що працівники закладу, у якому ви вирішили придбати готову їжу чи поїсти на місці, не дотримуються цих простих правил, — не беріть там їжу.
Якщо ви все-таки отруїлись, то з першими симптомами негайно звертайтесь до лікаря.