Влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування. Загалом з початку року в Україні медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року.
Найбільше випадків ботулізму зафіксовано Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.
На Волині у 2024 році було зареєстровано 1 випадок ботулізму. У червні місяці зі скаргами на погане самопочуття (почало двоїтися в очах, та стало важко ковтати) до медичного закладу звернувся чоловік з Камінь-Каширського району. Ці симптоми з’явилися після вживання м’ясних та грибних консервів. Чоловіка госпіталізували з діагнозом ботулізм харчовий. Хворому було введено протиботулістичну сировотку. І за кілька днів його виписали з лікарні. Стан пацієнта – задовільний.
Варто знати! Перші симптоми ботулізму можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.
Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі:
-нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. У разі підозри на ботулізм негайно звертайтеся до лікаря!