Усі новини

Овочі й фрукти: скільки їсти, щоби бути здоровими?

Літня пора тішить розмаїттям садовини та городини. Тому влітку легше перейти до більш здорових харчових звичок. До того, овочі й фрукти краще зберігаються, ніж м’ясо-молочні продукти, отже, становлять менший ризик харчових отруєнь.

Без овочів і фруктів неможливе здорове харчування і здорове життя загалом Якщо у щоденному раціоні немає, або недостатньо городини і садовини, збільшується ризик розвитку неінфекційних захворювань: ожиріння, серцево-судинних хвороб та певних видів раку.

Фрукти й овочі багаті вітамінами та мінералами, містять клітковину і корисні нехарчові речовини – рослинні стероли, флавоноїди та інші антиоксиданти. Тому багато необхідних нашому організму поживних речовин можна отримати саме з них.

Всесвітня організація охорони здоровя рекомендує вживати, принаймні, 200 г овочів і 200 г фруктів на день.

Пропонуємо кілька порад щодо вживання:

Обирайте різні овочі й фрукти

Намагайтеся включати у свій раціон різні види овочів, оскільки кожен вид має свій набір корисних речовин. Віддавайте перевагу локальним продуктам.

Використовуйте городину в різному стані

Вживання свіжих овочів – найкращий варіант, але заморожені або консервовані овочі також є хорошим вибором, якщо вони приготовані без додавання солі або цукру.

Експериментуйте з рецептами

Споживайте як сирі, так і приготовані овочі для отримання максимального спектра поживних речовин. Експериментуйте з приправами для цікавих смаків.

Додайте овочі й фрукти до кожного приймання їжі

Якщо вам важко перейти на правильне харчування одразу, спробуйте поступово додавати овочі й фрукти до кожної страви.

Памʼятайте про силу маленьких кроків – поступово впроваджуйте здорові звички у своє життя (і харчування) – це допоможе у профілактиці багатьох захворювань.

Джерело – сайт МОЗ України https://moz.gov.ua/uk/ovochi-j-frukti-skilki-yisti-shobi-buti-zdorovim

Поділитися:
Знайти