Усі новини

Профілактика гострих кишкових інфекцій та ботулізму: триває комунікація у Шацькій  громаді

Фахівці Любомльського відділу центру побували на ринках у селі Світязь та урочищі Гряда. Вони спілкувалися з продавцями й тими, хто перебуває на відпочинку. Йшлося про безпечність харчових продуктів, дотриманні правил їх приготування і зберігання. Під час заходів поширені інформаційні матеріали.

Запобігання харчовим отруєнням і гострим кишковим інфекціям (ГКІ) – серед ключових тем комунікації  наших фахівців улітку. Адже цієї пори року створюються сприятливі умови для збереження збудників ГКІ у зовнішньому середовищі та їх розмноження у харчових продуктах і воді.

В організм людини вони можуть потрапити з брудних рук і предметів побуту, через вживання забрудненої води та їжі, зіпсованих продуктів, а також  через порушення технології приготування їжі. Найчастіше джерелом інфекції є сирі продукти тваринного походження (непастеризоване молоко та молочні продукти, м’ясо, риба, яйця), немиті/погано помиті фрукти й овочі.

Також у літній період зростає ризик захворювання на харчові отруєння, зокрема на ботулізм. Причина ботулізму – токсин, що виділяє бактерія Clostridium botulinum.  Її спори, потрапивши в організм людини з їжею, зазвичай, не викликають хвороби. Але за певних умов вони можуть продукувати один із найсмертоносніших токсинів. Ідеальними умовами для цього є неправильно консервовані або ферментовані в домашніх умовах продукти, передусім, м’ясні та рибні. Значну небезпеку становить непатрана (з нутрощами) в’ялена/сушена риба.

Тому не можна вживати:

  • сушену чи в’ялену рибу, куплену на стихійних ринках, «з рук»;
  • м’ясні, рибні чи овочеві консерви, якщо виникають сумніви щодо належних умов їх приготування/зберігання;
  • консервацію у пошкодженій, іржавій тарі, особливо якщо є здуття.

Перші симптоми ботулізму — порушення зору (нечіткість, двоїння в очах), сухість у роті, слабкість, труднощі з ковтанням або мовленням. Окрім, того  , як і при ГКІ можуть спостерігатися діарея, нудота, блювота, запаморочення й слабкість.

За появи таких симптомів, особливо після вживання згаданих продуктів, потрібно якнайшвидше звернутися за медичною допомогою.

Поділитися:
Знайти