Триває місяць обізнаності про рак передміхурової залози
8 вересня 2025
Нещодавно фахівці Камінь-Каширського районного відділу ДУ ,, Волинський ОЦКПХ МОЗʼʼ активно комунікували з сімейними лікарями та пацієнтами ФОП Вавдіюк Л.В. про прості кроки до раннього виявлення РПЗ , а саме розповіли про:
✅симптоми
✅фактори ризику
✅ методи як виявити РПЗ.
Важливо! Найпоширеніші чинники ризику раку передміхурової залози:
Зв’язок між способом життя, харчуванням та раком простати
Здоровий спосіб життя має непрямий вплив на зниження розвитку раку передміхурової залози, оскільки підвищує загальну стійкість організму до неінфекційних захворювань, зокрема до онкологічних.
Наприклад, деякі дослідження підтверджують, що червоний пігмент лікопін, який міститься в томатах, кавуні, червоному перці та деяких інших червонястих продуктах, сприяє зниженню ризику раку простати. За результатами одного з досліджень, чоловіки, які споживали багато лікопіну з їжею (14 разів на місяць), мали на 30% нижчий ризик розвитку раку передміхурової залози, ніж ті, хто споживали лікопіновмісні продукти менше ніж три рази на місяць.
Дослідження показали, що термічна обробка томатів (тушкування чи приготування соусу) підвищує засвоюваність лікопіну. Додавання рослинних жирів (наприклад, оливкової олії) до таких страв також сприяє його кращому засвоєнню.
Також наші спеціалісти комунікували з місцевими жителями щодо профілактики гострих кишкових інфекцій (далі – ГКІ). Вересень цього року балує своїм теплом, а тепла погода – це прекрасні умови, щоб збудники ГКІ розмножувалися інтенсивніше.
Довідково: Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації та ураження шлунково-кишкового тракту. До цієї групи належать, зокрема, сальмонельоз, ротавірус, дизентерія, гепатит А, холера. Вони можуть спричинити серйозні ускладнення, особливо у дітей, людей старшого віку та з хронічними хворобами.
В організм людини ГКІ можуть потрапити з брудних рук і предметів побуту, через вживання забрудненої води та їжі, зіпсованих продуктів, а також через порушення технології приготування їжі. Найчастіше джерелом інфекції є сирі продукти тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немиті/погано помиті фрукти й овочі.
Симптоми ГКІ: нудота, блювота, діарея, спазми в животі. Можлива виражена загальна інтоксикація: головний біль, запаморочення, підвищення температури тіла до 38–39 градусів, слабкість, пересихання слизових оболонок. При появі хоча б кількох з перелічених симптомів потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря.