Тривають дослідження для моніторингу циркуляції збудників природно-осередкових інфекцій
4 липня 2025
Лептоспіроз залишається одним із найбільш поширених особливо небезпечних інфекційних захворювань в області. Цього року спостерігається тенденція до його активації: зареєстровано 9 випадків лептоспірозу, торік за такий же період було 4.
Для моніторингу циркуляції збудників хвороби в об’єктах довкілля та оцінки ризиків природно-осередкових інфекцій (зокрема, лептоспірозу) фахівці нашого центру проводять відбір польового матеріалу. Його досліджують у лабораторії особливо небезпечних інфекцій установи.
За результатами роботи зі зразками, відібраними у червні в Камінь-Каширському районі(полівка європейська, житник пасистий), виявлено антитіла до лептоспірозу у трьох тварин. Загалом цього року виявлено 5 таких випадків. Досліджено всього 60 зразків біоматеріалу дрібних ссавців. Окрім Камінь-Каширського, вони були відловлені в Луцькому та Ковельському районах.
Лептоспіроз — це небезпечна інфекційна хвороба, викликана бактерією роду Leptospira. Вона потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше гризунів, а також худоби, собак і диких тварин. Бактерія проникає в організм людини через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.
Від людини до людини лептоспіроз не передається.
Особливість захворювання в тому, що ушкодження зазнають кровоносні судини (капіляри) організму. Це може призвести до ураження печінки, нирок, м’язів, та супроводжується тривалою лихоманкою.
Найпоширеніший механізм передачі – контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях та обробки городу, догляду за хворими й інфікованими тваринами.
У 90% випадків лептоспіроз починається з неспецифічних симптомів: підвищеної температури та кон’юнктивіту. Але є і більш характерна симптоматика: сильні болі в м’язах, особливо в литках, та геморагічний синдром (патологічна кровоточивість).
Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може мати летальні наслідки!
Для запобігання інфікуванню лептоспірозом необхідно проводити дератизацію приміщень та максимально захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів і продуктів їх життєдіяльності.
Також знизити ризик зараження лептоспірозом можна, уникаючи контактів із потенційно зараженими водоймами та тваринами. Важливими елементами профілактики є термічна обробка їжі та пиття лише кип’яченої води. Людям, які працюють у небезпечних умовах, рекомендується використовувати захисний одяг і дотримуватися правил гігієни.