Усі новини

Туляремія: в області зберігається небезпека інфікування

Поділитися:

За останній місяць фахівці Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб, під час лабораторних ПЛР-досліджень кліщів, в 10-ти пробах виділили ДНК збудника туляремії. Захворювання для нашої місцевості є характерним з середини минулого століття.

При цьому захворюваність на туляремію в області є спорадичною: за останні рооки зареєстровано 3 випадки: 2018-го – 2 (Ковельський район), 2021-го – 1 (Луцький район). Простежується контакт захворілих з водоймами, в основному під час риболовлі.

Туляремія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається людині від диких тварин, переважно гризунів, через укуси кліщів, комах або при контакті з інфікованими тваринами. Також можливе зараження через забруднену воду, пил або продукти харчування.

Як можна заразитися:

  • при укусі інфікованого кліща, комара або ґедзя;
  • при збиранні сіна, польових роботах, полюванні;
  • через обробку туш хворих тварин;
  • під час вживання сирої води забрудненої збудником з природних джерел;
  • при недотриманні гігієни на природі.

Основні симптоми:

  • різке підвищення температури тіла (до 38–40°C);
  • головний біль, слабкість, ломота у тілі;
  • болючі збільшені лімфатичні вузли (такий збільшений вузол ще називають бубоном);
  • у деяких випадках — виразки на шкірі, ураження очей, горла або легень.

Лікарі-епідеміологи наголошують, що в області зберігається ризик інфікування збудниками цієї небезпечної інфекційних хвороби. Ситуацію ускладнює міграція населення із зони бойових дій та труднощі з проведенням дератизаційних та дезінсекційних заходів в умовах воєнного стану.

Для запобігання інфікуванню необхідно:

-уникати укусів кліщів і комах (особливо ґедзів) — використовуйте репеленти, одягайте захисний одяг;

— забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання;

— проводити дератизацію приміщень та максимально захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів.

— у жодному разі не використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;

— під час сільськогосподарських робіт та перебуванні біля водойм використовувати засоби індивідуального захисту.

У разі погіршення стану здоров’я, особливо, після перебування біля водойми чи відпочинку на природі, негайно звертайтеся до лікаря, не займайтеся самолікуванням. Адже раннє звернення за медичною допомогою сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень.

Графічне зображення з Центр громадського здоров’я України 

Знайти