Усі новини

У Горохові й Лукові відбулися заходи для профілактики ГКІ та ботулізму

Фахівці відділів і відділень нашого центру продовжують комунікувати з волинянами, щоб запобігти випадкам гострих кишкових інфекцій (ГКІ) та ботулізму.

Влітку профілактика таких захворювань особливо актуальна. Для цього необхідно дотримуватися чистоти рук і посуду, споживати лише помиті чистою водою овочі й фрукти, свіжі, приготовлені з дотриманням температурного режиму і технологій страви, пити чисту воду. Не менш важливо зберігати їжу при належній температурі, відокремлювати сирі й готові продукти.

Із персоналом і продавцями Горохівського госпрозрахункового ринку на цю тему комунікували фахівці місцевого відділення центру.

Профілактика харчових отруєнь (ботулізму) влітку – про це йшлося під час бесіди колег із Ковельського відділу з працівниками відділення стаціонарного догляду для постійного проживання у Лукові. Фахівці зосередили увагу на шляхах зараження, симптомах та профілактиці ботулізму.

Окрім того, під час зустрічей поширили інформаційні матеріали.

 

Нагадуємо: збудники ГКІ в організм людини можуть потрапити з брудних рук і предметів побуту, через вживання забрудненої води та їжі, зіпсованих продуктів, а також  через порушення технології приготування їжі. Найчастіше джерелом інфекції є сирі продукти тваринного походження (непастеризоване молоко та молочні продукти, м’ясо, риба, яйця), немиті/погано помиті фрукти й  овочі.

Ботулізм — важке харчове отруєння, спричинене токсином бактерії Clostridium botulinum. Найчастіше причиною ботулізму є м’ясні та рибні консерви домашнього приготування, в’ялена риба.  Захворювання проявляється м’язовою слабкістю (коли важко рухатися, говорити, дихати), сильною сухістю в роті, нечітким зором, вираженим двоїнням предметів.

При появі симптомів гострих кишкових інфекцій та підозрі ботулізму потрібно якнайшвидше звернутися за медичною допомогою!

Поділитися:
Знайти