У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції (ГКІ) значно зростає. Тепло сприяє активному розмноженню збудників цих інфекцій, які можуть потрапити в організм через забруднену воду, зіпсовані харчові продукти або через брудні руки, посуд, іграшки тощо.
В Україні за чотири місяці 2025 року зареєстровано 15 164 випадки гострих кишкових інфекцій, тоді як за аналогічний період минулого року їх було 17 111.
На Волині за чотири місяці 2025 року зареєстровано 718 випадків, тоді як у 2024 році (за перші 4 місяці) їх було 596. Тобто спостерігається ріст на 20%.
Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм — погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку.
Першими симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення — сухість у роті, відсутнє або рідке сечовипускання. У таких ситуаціях необхідно терміново звертатися до лікаря.
Профілактика ГКІ:
-мити руки з милом;
-не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання (наприклад, без холодильника);
-мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням;
-термічно обробляти продукти з м’яса та риби тощо достатню кількість часу.
Ротавірус є одним із найпоширеніших і найзаразніших збудників кишкових інфекцій.
До появи вакцини майже всі діти до п’яти років хоча б раз хворіли на ротавірусну інфекцію. Цей вірус дуже стійкий — він здатен тижнями зберігатися на поверхнях (іграшки, меблі, підлога), а заразитися можна навіть доторкнувшись до інфікованих предметів.
Ця інфекція дуже небезпечна для немовлят і маленьких дітей через швидке зневоднення організму, спричинене блюванням і водянистою діареєю, які можуть тривати від трьох до восьми днів. Інші симптоми ротавірусної інфекції включають раптове підвищення температури, біль у животі, іноді – нежить і почервоніння горла. Проте в дорослих хвороба часто минає в легкій формі або без симптомів.
Специфічного лікування ротавірусу не існує — призначається симптоматична терапія. Головне завдання — уникнути зневоднення та знизити інтоксикацію організму.
Хворому слід багато пити для підтримки водно-сольового балансу. За тяжкого перебігу необхідна інфузійна терапія.
Медики застосовують адсорбенти, поліферментні засоби, жарознижувальні препарати. Антибіотики при ротавірусній інфекції неефективні, тому не призначаються.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована чи «надута». Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви, домашня ковбаса.
В нашій області в поточному році зареєстровано 1 випадок ботулізму і чекаємо остаточного підтвердження діагнозу, щодо другого випадку.
Пам’ятайте: профілактика — найефективніший спосіб захисту від кишкових інфекцій. Дотримуйтеся чистоти рук, споживайте безпечні продукти, особливо в умовах надзвичайного стану чи перебування в місцях масового скупчення людей.
Джерело фб сторінка ЦГЗ МОЗ України: https://www.facebook.com/phc.org.ua?locale=