Вітамін сонця: чому вітамін D важливий
7 лютого 2025
У широких колах вітамін D більше відомий як вітамін сонця, але це не означає, що людина отримує його тільки із сонячними променями.
Він також міститься у деяких продуктах харчування або може додаватися до них як харчова добавка.
Дефіцит вітаміну D може призводити до сумних наслідків. У дітей може розвинутися рахіт, а у дорослих – вади сну, психічні порушення, зниження адаптаційних властивостей організму та остеопороз.
Якщо говорити про харчові продукти, то вітамін D міститься не у багатьох із них. Він є у м’ясі жирної риби (такої як форель, лосось, тунець і скумбрія) та у риб’ячому жирі. У невеликій кількості вітамін D міститься у яєчних жовтках, печінці, грибах та сирах.
Зазвичай регулярного вживання цих продуктів і перебування на сонці 10–15 хв достатньо для того, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну.
Добова норма для різного віку різниться. Для немовлят до 12 місяців – 10 мкг, далі — підвищується до 15 мкг. Стільки ж потрібно вагітним і жінкам, які годують грудьми. Людям старшого віку, від 70 років, потрібно 20 мкг. А в осінньо-зимовий період, коли кількість сонця знижується, дорослим варто додавати профілактичну дозу вітаміну D до свого раціону — 10 мкг на добу.
Люди з груп ризику, яким бажано регулярно проходити тестування на рівень вітаміну D в крові:
-люди з ожирінням (з високим індексом маси тіла)
-люди з незбалансованим та нераціональним харчуванням
-люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту та неврологічними розладами
-люди літнього віку, особливо, якщо вони не виходять із дому
Завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Волинського ОЦКПХ МОЗ України Валентина Довжик радить всім без виключення стежити за харчуванням та регулярно виходити на сонце, щоб уникнути неприємних наслідків.
Джерело фейсбук-сторінка МОЗ України: https://www.facebook.com/moz.ukr