Усі новини

Влітку зростає ризик гострих кишкових інфекцій (ГКІ), серед яких – сальмонельоз

Поділитися:

Влітку зростає ризик гострих кишкових інфекцій (ГКІ), серед яких – сальмонельоз.

На Волині цього року захворюваність спорадична, епідускладнень, пов’язаних із сальмонельозом, не було. За 5 місяців в області зареєстровано 35 випадків недуги.

У Вінницькій області цими днями – спалах сальмонельозу. За даними на ранок 2 липня, колеги з Вінницького центру контрою та профілактики хвороб отримали 29 екстрених повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. Захворіли, зокрема, десятеро дітей. У чотирьох  хворих уже виділено бактерії роду Salmonella. Ймовірна причина зараження – вживання шаурми в одному з місцевих закладів громадського харчування. Триває епідеміологічне розслідування спалаху.

Для того, щоб убезпечити волинян від ГКІ, розповідаємо про їх особливості та профілактику.

В організм людини збудники кишкових інфекційних захворювань потрапляють через споживання заражених харчових продуктів, забрудненої води, а також через брудні руки і предмети побуту. Якщо не дотримуватися правил особистої гігієни і технології приготування страв, умов та термінів зберігання сирої та готової їжі, – значно зростає ризик виникнення гострих кишкових інфекцій.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, що  вражає шлунково-кишковий тракт й інші внутрішні органи. Зараження відбувається, передусім, через м’ясо-молочні й рибні продукти. При цьому, збудник – сальмонела – там може не лише виживати, а й розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак харчових продуктів. Із ризиком захворіти на сальмонельоз пов’язана також практика вживання сирих яєць,  в тому числі домашніх, а також приготування з них майонезу.

Симптоми сальмонельозу: діарея, біль у животі й гарячка. Бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Можливий і важкий перебіг сальмонельозу, деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Яких правил потрібно дотримуватися, щоб уникнути інфікування, – розповідає за посиланням завідувач санітарно-карантинного відділу, лікар-епідеміолог Валентина Новачевська: (відео про профілактику ГКІ) : https://www.facebook.com/61577742750024/videos/4141600279462592?locale=

Знайти