Усі новини

Як підготуватися до донації крові: харчування і не тільки

Людям, які бажають здати кров і не мають до цього протипоказів, слід підготуватися: дотримуватися особливої дієти. Вона нескладна, проте, дуже важлива. З нагоди Всесвітнього дня донора крові, 14 червня, розповідаємо – навіщо дотримуватися дієти перед донацією крові, що можна їсти, а від яких продуктів потрібно утриматися.

Насамперед, пам’ятайте, що донації крові стимулюють відновлювальні процеси в організмі людини, знижують ризик розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань. Здавши кров один раз, можна врятувати три життя!

Кров здають у першій половині дня. Перед цим варто добре виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися.

Від харчування залежить не лише особисте здоров’я донора, а й безпека його крові для реципієнта. Деякі продукти можуть залишити у крові шкідливі метаболіти, або ж завадити тестуванню крові.

Чого не їсти перед донацією?

За 24 години до донації слід відмовитися від яєць, молочних продуктів та жирного м’яса. Бажано також уникати продуктів, що містять так звані трансжири – чипсів, сухариків, картоплі фрі, магазинних тістечок тощо. Окремі джерела забороняють перед донацією їсти банани, чорниці, буряк, горіхи, насіння та фініки.

За 48 годин до процедури не слід вживати алкоголь та енергетичні напої, за 72 години – лікарські засоби (анальгетики, протизапальні тощо). Виняток – оральні контрацептиви. Щодо інших препаратів слід проконсультуватися з лікарем.

Утримайтеся від куріння, мінімум, за дві години до донації та дві години після. Це стосуєтсья як звичайних цигарок, так і будь-яких інших девайсів.

Що їсти перед процедурою?

За 2-3 години до донації слід поснідати. Це може бути каша, макарони чи картопля (варена, печена, тушкована) без додавання тваринних жирів. До чаю – хліб з медом, солодкі сухарики чи сушка, нежирне печиво, солодощі без вмісту тваринних жирів і шкідливих домішок (зефір, пастила тощо). У деяких центрах крові лікарі дозволяють з’їсти на сніданок нежирне м’ясо, в інших – вимагають повної відмови від тваринних продуктів перед процедурою. Краще уточнити це заздалегідь.

Випити можна чай з цукром чи без, компот або неміцну каву. Також пийте побільше води протягом усього періоду підготовки.

Якщо знехтувати цими правилами, кров буде непридатною для донації. Її «псування» називають хільозом сироватки крові.

Аби донорську кров можна було переливати пацієнтам, її перевіряють на ряд інфекцій. Велика кількість мікрочастинок жиру, деяких білків та інших речовин унеможливлює нормальне тестування. Таку кров неможливо очистити від «домішок», а отже, не можна і переливати пацієнтам.

Хільоз провокує, насамперед, вживання жирної їжі, особливо тваринного походження, а також молочних продуктів і яєць.

Більше інформації про те, як підготуватися до донації крові й чому важливо дотримуватися дієти – на сайті ДонорUA https://www.donor.ua/

 

Поділитися:
Знайти