Як підготуватися до донації крові: харчування та інші важливі аспекти
11 червня 202414 червня — Всесвітній день донора крові. Його мета – висловити подяку тим, хто добровільно здає кров, необхідну для порятунку людських життів. Також це нагадування про важливість донорства. В Україні воно означає збережені життя військових, котрі захищають кожного з нас, а також цивільних, постраждалих внаслідок воєнних дій.
З нагоди Всесвітнього дня донора крові нагадуємо нескладні, але важливі правила підготовки до донації.
Дотримання рекомендацій щодо здорового харчування обов’язкове! Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому. Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна складу крові, а й ризик для життя іншої людини.
Що не рекомендують їсти перед донацією?
Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:
- молочні продукти та яйця – за добу до донації;
- горіхи, фініки та банани – 24 год;
- соління – 24 год;
- ковбасні вироби – 36 год;
- копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;
- буряк – 48 год;
- чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;
- алкоголь, енергетичні напої – 48 год;
- чорниця – 72 год;
- лікарські засоби – 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.
Куріння – ворог здоров’я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.
Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин.
Більше інформації про те, як підготуватися до донації крові – у відео: https://www.facebook.com/volinOCKPH/videos/486493657049386
За матеріалами сайту ДонорUA: https://www.donor.ua/