24 грудня завершується Різдвяний піст. Багато людей вийдуть з посту та традиційно організують великі застілля. Переїдання нікому не приносить користі, особливо тим, хто сильно обмежував себе у споживанні продуктів.
Бажаєте вберегти своє здоров’я та натхненно святкувати, без поганих наслідків, пропонуємо наші поради:
Не споживайте їжу, напої в надмірних кількостях. Особливо це стосується алкогольних напоїв. Нагадуємо, безпечної дози алкоголю не існує!
Коли людина на тривалий час відмовляється від тваринних білків та жирних продуктів, організму важко повернутися до звичного раціону. Виходити з посту важливо поступово. Перші кілька днів поєднуйте пісну їжу зі звичними вам продуктами, додаючи їх маленькими порціями. Рекомендовано розпочинати з кисломолочних продуктів та яєць. Різка зміна раціону та повернення до жирної їжі негативно впливає на печінку та шлунково-кишковий тракт. У день завершення посту відмовтеся від різноманітного раціону, щоби не нашкодити собі.
Наприклад, на сніданок з’їжте яйце (не більше 2 порцій на день), в обід споживайте м’ясо та рибу. Не робіть великих порцій.
Відмовтеся від копчених продуктів, ковбас, сосисок тощо. Надавайте перевагу нежирним сортам м’яса. Зменште кількість смаженого, запікайте м’ясо в духовці, тушкуйте, відварюйте.
Кетчупи, майонези та інші соуси також варто повертати в раціон поступово, а ще краще повністю від них відмовитися, адже вони містять багато «прихованих» солі і цукру. Замініть соуси свіжими овочами, зеленню та різноманітними приправами, що підтримують травлення.
Пийте просту чисту воду, щоби забезпечити здорову гідратацію організму.
Допоможіть собі увійти у звичний раціон із допомогою простих правил, розкажіть своїм рідним, як правильно вийти з посту!
Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких.