Усі новини

Як уберегтися від ГКІ у спеку

Літо – найбільш сприятлива пора для виникнення і поширення гострих кишкових інфекцій (ГКІ). До них, зокрема, належать, сальмонельоз, дизентерія, ротавірус, ентеровірус.  У спекотну погоду їх збудники швидко розмножуються у воді та харчових продуктах.. Окрім того, у цю пору року діють фактори, що сприяють зараженню людей: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, збільшення в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів. Також фактором ризику є комахи, що забруднюють харчові продукти.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. А найпоширенішими джерелами передачі кишкової інфекції стають готові страви та  кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. У спеку важливо бути особливо обережними, слідкувати за чистотою рук, посуду; їсти лише ретельно вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.

Щоб запобігати зараженню ГКІ, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • не пити воду з випадкових джерел та водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
  • використовувати для приготування їжі якісну, очищену воду;
  • сире молоко обов’язково кип’ятити;
  • овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
  • для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
  • не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
  • суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
  • доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися, щонайменше, за 70°С, не залишати готову їжу за кімнатної температури довше, ніж на 2 години;
  • всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
  • мити і дезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуватися чистоти на кухні;
  • ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення. При неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах  не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

Довідково: На Волині за 6 місяців 2024 захворюваність на ГКІ, порівняно з таким же періодом 2023-го, зменшилася на 15%. А саме, зареєстровано 776  і 661 випадок відповідно.

Поділитися:
Знайти