Як їжа впливає на імунну систему
9 січня 2025
Харчування – визначальний фактор для імунної реакції організму людини, а неповноцінне харчування — найбільш поширена причина імунодефіциту світі.
Що призводить до розвитку імунодефіциту?
- перекуси на ходу, харчування «швидкою їжею», відсутність балансу в раціоні;
- радикальні дієти, що застосовуються в прагненні схуднути та виключають із раціону білок або вуглеводи;
- недоїдання;
- споживання великої кількості цукру, солі, тваринних жирів;
- зайва вага.
Енергетичне недоїдання — споживання недостатньої кількості їжі або продуктів із низькою калорійністю — пов’язують зі значним порушенням клітинного імунітету, що спричиняє цілу низку складних порушень.
Дефіцит поживних речовин може призвести до зміни імунних реакцій — це спостерігається навіть тоді, коли стан дефіциту є помірним.
Порушення імунітету може статися через нестачу мікронутрієнтів: цинку, селену, заліза, міді, вітамінів А, С, Е і В-6, і фолієвої кислоти. Усі вони мають неабиякий вплив на імунні реакції.
Переїдання й ожиріння також знижують імунітет. Ожиріння характеризується системним і центральним запаленням, яке викликає і сприяє надмірному відкладанню жирів, і як наслідок появі зайвої ваги. Цей запальний профіль робить людину дуже сприйнятливою до хвороб, особливо до тих, які стосуються імунної дисфункції, включно з діабетом, раком, розладами настрою, судинною дисфункцією і сприйнятливістю до інфекцій.
Нинішня ситуація в Україні й темп сучасного світу зумовлюють у багатьох людей хронічний стрес. Своєю чергою, це провокує так зване хронічне запалення, здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму. Допомогти може здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону «протизапальними продуктами».
Підтримати імунну систему та зменшити хронічне запалення в організмі можуть: куркума, гарбузове насіння, броколі, ферментовані продукти (наприклад, квашені огірки та капуста, кефір), часник.
За матеріалами сайту ЦГЗ МОЗ: https://phc.org.ua/